Elindult a Szombathelyi Egyházmegye mentorprogramja

A Szombathelyi Egyházmegye elkötelezett a hitoktatók, katekéták lelki, szakmai és módszertani továbbképzésében és fejlődésében. Ezért szorgalmazza az egyházmegyei mentorprogramot, a mentorok képzését és a mentori szolgálat elindítását a Szombathelyi Egyházmegyében. Jelen célok megvalósítása érdekében RENOVABIS pályázati és saját források bevonásával, valamint a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjának szakmai irányítása és partnersége, továbbá a Szeged-Csanádi Egyházmegye útmutatása mellett indítja útjára a Szombathelyi Egyházmegye Mentorprogramját.

A mentorképzést a Szombathelyi Egyházmegye indítja a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjában (GYHF) a Renovabis támogatásával 2017 áprilisától 2019 decemberéig (6 félév, félévente 3 képzési alkalom; az első 3 félévben szervezett továbbképzésekkel Szombathelyen, a 4. félévtől pedig szupervíziós találkozásokkal és kíséréssel több pontján is az egyházmegyének).

A Szombathelyi Egyházmegye a GYHF Szombathelyi Képzési Központjának szakmai irányításával indítja el teológiai, lelkiségi és módszertani-tantárgypedagógiai továbbképzését olyan hitoktatók, hittanárok részére, akik hosszú évek óta igényesen és felkészülten, ugyanakkor állandó szakmai megújulásra és továbbfejlődésre nyitottan szolgálnak az egyházmegyénkben. Erre a mentor-képzésre Önt is kiválasztottuk, és ezúton szeretnénk meghívni a hat féléves képzésünkre, amely megbecsülés szeretne lenni eddigi szép munkájáért, és további inspiráció a jövőre nézve.

A képzés ingyenes a képzésben résztvevőknek. Olyan személyeket hívtunk meg a mentorképzésre, akik lefedik a Szombathelyi Egyházmegyét területileg és valamiképpen érintve vannak az egyházi iskoláinkban is (hárman érkeznek a Győri Egyházmegyéből). A Szombathelyi Egyházmegye a közeljövőben szándékozik bevezetni a hitoktatók/katekéták kredit rendszerű értékelését és előmeneteli rendszerét (hasonlóan a pedagógus-életpályamodellhez) és ez a 6 féléves ingyenes mentor-képzés már kreditálható/elszámolható lesz a hitoktatói előmeneteli rendszerben.

A résztvevők indexet kaptak, ami alapján a tanév végén kiállítjuk a tanúsítványokat. A 2. és a 4. és a 6. félévben írniuk kell egy 5 oldalas önreflexiós dolgozatot, ami elég jó képet adhat Önöknek és nekünk is a képzés során bennük végbement változásokról.

A 2. évben, negyedik félévtől (2018) a képzések mellett beindultak a szupervíziók is a képzettek számára. A szupervíziót a képzettek által mentorált kezdő hitoktatókkal, vagy kellő gyakorlattal nem rendelkező katekétákkal folytatott közös munka kapcsán fogjuk tartani. A mentorálásról naplót készítenek a képzésben résztvevők, amit minden hó végén el kell juttatniuk a képzés-felelőshöz. A naplókat csak ő olvassa.

A mentorálási alkalmakért órakedvezményt vagy díjazást kapnak a mentorok. A tanév tervezésekor fel kell állítani, hogy órakedvezményben (2 óra/hét) vagy 2 plusz óra díjazásban részesül a mentor. (Díjazás esetén a vezetett mentorálási napló alapján teljesítési igazolás kiállítása után számfejti a gazdasági iroda.)

Órakedvezmény esetén 1 hitoktató 2 óra kedvezményt kap legalább 2 fő mentorált esetén. Ehhez szükséges, hogy havonta megbeszélést és konzultálást végezzen a mentoráltakkal minimum egyszer és legalább egyszer pedig óralátogatást végez ugyanez a kiképzett mentor – erről jelenléti ívet és naplót vezet.

Az első év elején mindenkivel megállapodást kötünk (tartalmazta a képzés feltételeit, hiányzási lehetőséget, követelményeket).

A 2017-es tavaszi képzés alkalmai:

  1. alkalom:  2017. április 21. péntek 18.00 órától – április 22. szombat 14.30 óráig
  2. alkalom: 2017. május 12. péntek 18.00 órától – május 13. szombat 14.30 óráig
  3. alkalom: 2017. június 09. péntek 18.00 órától – június 10. szombat 14.30 óráig

A Martineumban (9700 Szombathely, Karmelita u. 1.) lesz a szállás és az étkezés és a pénteki program.  A szombati programok pedig a Hittanárképző Főiskola nagytermében (9700 Szombathely, Szily János u. 3.).

Isten áldását kérve megkezdett nagy munkánkra, üdvözlettel:

Szombathely, 2017. március 3.

 

Császár István  

egyházmegyei kormányzó

Németh Norbert

GYHF szakigazgató, a mentorképzés képzési igazgatója

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük