Lépjünk szövetségre! — Mentorprogram, 2018. február 16-17-ei konzultáció

Február harmadik hétvégéjén folytatódott a Szombathelyi Egyházmegye mentorképző programja. A péntek este ezúttal is közös szentmisével indult. A szentmisén Norbert atya a jézusi lelkületű böjtölésben rejlő nagy lehetőségekről, és a helytelen böjt buktatóiról is tanított minket. A lelki táplálékot követően közösen vacsoráztunk, majd kezdetét vette a képzés.

A novemberi alkalommal már megismert házaspár, Kató Csaba és felesége Kató-Bellavics Ágota érkeztek hozzánk, hogy az akkor elkezdett közös munkát folytassuk. Ezúttal a múltkor megismert kommunikációs stratégiák segítségével, az ember mindennapi életében rejtett módon jelen lévő kommunikációs mintázatokkal, vagyis az emberi játszmákkal foglalkoztunk. Ennek a hétvégének sem a puszta elméleti ismeretek átadása volt a célja. Az emberi játszmák menetének megismerését követően egyéni életünkben megtapasztalt korábbi eseményekben igyekeztünk a játszmákat leleplezni, elemezni, valamint az elkerülés lehetőségét is vizsgálni. Belehelyezkedtünk a drámaháromszög mindegyik szerepébe, így elképzeltük milyen a megmentő, az üldöző és az áldozat szerep, amelyet érdemes a magunk és a másik viselkedésében is észrevenni és annak megfelelően továbblépni a kommunikációban.

Szó esett továbbá arról is, hogy mindez milyen módon lehet jelen egy mentor-mentorált kapcsolatban. Miként válhat egy felismert játszma akadályozó tényezőből a személyiségünket fejlesztő és a kapcsolatot építő tényezővé. A játszmák és a félreértések megelőzésének egyik leghatékonyabb módjával a szövetségkötéssel is foglalkoztunk. A szövetségkötés a közös munkát megelőző kérések, igények, szabályok, keretek és célok tisztázása, amely nemcsak a mentori szolgálatban, hanem a hitoktatói munkánk során vagy akár munkatársainkkal való együttműködésben is nagyon hasznos lehet.

Az együtt töltött másfél nap végén visszatekintve hálát adhattunk a Jóistennek a jóhangulatban zajló képzésért, amely a közösségi életünket és kollegiális kapcsolatainkat is mélyítette és közben pedig leendő szolgálatunkhoz is elengedhetetlen tudással gazdagított bennünket.

(Marx Nóra, mentorjelölt)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük